lopgo koch pottery met enkele kommen

Koch Pottery geschiedenis van de onderneming

Vof Koch Pottery. Gestart in 1997

Geschiedenis van de onderneming in het kort.

Naast  studie creatief therapeut  gestart als leerling in 1970 bij Kees Hoogendam kunstenaar keramiek in Den Haag.Hier heb ik het enthousiasme ontdekt  om met klei te werken.

Omdat ik het draaien nog beter wilde leren ben ik in 1973 bij Aardewerkfabriek de Boer terechtgekomen.

Jopie-Nijenhuis pottendraaier bij Aardewerk fabriek de Boer Workum Koch Pottery

Daar heeft Jopie  Nijenhuis (hij was een meester draaier) mij de kneepjes van het draaien geleerd, wat ik nog  steeds het liefste doe in welke vorm dan ook.

In de uitgave fan Fryske groun van 28 september 1978 is heel veel aandacht voor fa. de Boer die toen al meer dan 300 jaar Workumer aardewerk vervaardigde.

De klei voor het Workumer aardewerk kwam oorspronkelijk uit de omgeving van Workum. Maar dat raakte langzamerhand uitgeput een werd de klei van verder weg uit de provincie gebruikt. 

Per jaar ging er zo’n 500 tot 1000 ton klei door de handen van de pottenbakkers.

sietekochkrant_web Koch Pottery
Koch Pottery Foto Siete Koch Leeuwarder Courant

Vanaf 1985 samengewerkt met broer Harry. Hij deed het plateel schilderen en ik het vorm werk.  Er werd toen veel bloemisten en tuin keramiek gemaakt.

De interesse voor hoog gebakken waterdicht en duurzamer keramiek was geboren. 

Ceramische tuin objecten - urnen

Veel ceramische tuin objecten zijn door crematoria afgenomen. Opdrachtgever  crematorium Velsen, het oudste crematorium van Nederland, gaf jarenlang werk. Hier moest de urnentuin worden gerestaureerd en opnieuw  worden ingericht.
Crematorium en urnentuin zijn het ontwerp van architect Dudok.

Vanaf 1997 zelfstandig gaan werken als Koch Pottery.
Vanaf 2007 een atelier achter het Pottebakkershûs op Merk 18.

Het Pottenbakkershûs opgericht met als doel het in stand houden van het pottenbakkers ambacht.

Het pottenbakkerswerk bestaat uit het ontwerpen  en maken van opdrachten voor bedrijf en particulier.  Het geven van workshops voor scholen bedrijven en een ieder die dit zelf eens wil ervaren.

Wij hebben o.a. urnen voor crematorium Jonkerbos  in Nijmegen ontworpen en gemaakt.  

Urnen op begraafplaats Koch Pottery

Workum – Pottebakkersstad​

Door de aanwezigheid van geschikte klei in de omgeving van Workum werd aardewerk gemaakt. Van de roodbakkende Friese klei werden allerlei eenvoudige gebruiksartikelen gemaakt, door kleine ambachtelijke bedrijfjes.

Een pottenbakkerij bestond meestal uit een woonhuis met daarachter een werkplaats en een opslagplaats voor klei en turf. De oven werd gestookt op turf.
De artikelen werden met de hand gedraaid op een schopschijf. Het typische bruine Workumer aardewerk werd versierd met witte kleislib, het letteren of ringeloren. Dit gebeurde met een uitgeholde koeienhoorn, waarvan een puntje was afgesneden.

Omstreeks 1800 moeten er meer dan 17 bedrijfjes zijn geweest. Deze waren voornamelijk aan de oostkant gevestigd, zodat ze via het water bereikbaar waren. De naam straatnaam Pothûswijk herinnert nog aan die tijd. Workum werd in die tijd terecht Pottenbakkersstad genoemd.

Door de opkomst van metaal, zoals verzinkte en emaille huishoudelijke artikelen, werd de vraag naar aardewerk sterk minder. Daardoor verdwenen in de loop van de 19de eeuw de meeste pottenbakkerijen.

Vanaf januari 2016 houdt Koch Pottery het pottenbakken in Workum in ere vanaf Merk 13. Ook hier vindt U een collectie Workumer Aardewerk en wordt er ook regelmatig gestookt.