lopgo koch pottery met enkele kommen

Kinderactiviteiten Utopa Weeshuis met Keramiek van Koch Pottery

utopa weeshuis

Kinderactiviteiten Utopa Weeshuis.

In het Utopa Weeshuis Kinderrechtenhuis in Leiden is altijd veel te doen met name voor kinderen in de leeftijd 4 tot 18 jaar.
Kinderen kunnen er onder andere leren onderzoek doen, filosoferen en fotograferen. Er zijn zowel activiteiten voor schoolklassen als voor individuele kinderen en het is allemaal gratis.

Leidse geschiedenis
De tentoonstelling ‘Wees een wees’, ook aangeboden door Stichting Utopa, leert leerlingen uit de bovenbouw van basisscholen een stukje Leidse geschiedenis. Het huidige Kinderrechtenhuis was vanaf 1583 tot 1961 namelijk een weeshuis. Aan de hand van een interactieve rondleiding ontdekken kinderen hoe het vroeger was om hier wees te zijn.

utopa weeshuisKoch Pottery  uit Workum heeft voor deze tentoonstelling in het Utopa weeshuis de schalen en bekers gemaakt zoals het er in die tijd ook moet hebben uitgezien.

Het onderdeel ‘eten en drinken’ viel bij sommige kinderen niet helemaal in de smaak.
“Gadverdamme!”, roept een jongetje. Hij heeft zojuist een slok bier genomen, wellicht zijn eerste. Alcoholvrij, maar wel bitter. Vanwege het vervuilde water dronken de wezen jarenlang bier en dus drinken de kinderen die met hun klas naar de tentoonstelling komen dat ook. Maar er is wel rekening gehouden met de jonge bezoekers. Zo krijgen ze een wit bolletje, een lekkernij waar de wezen maar een keer per jaar mee werden verwend. De wezen moesten stil zijn tijdens het eten, maar de leerlingen die nu op bezoek komen, worden nadrukkelijk uitgenodigd om vragen te stellen. “Wat nou als je allergisch was voor gluten?”, vraagt een jongen. “Dan had je pech! Je moest eten wat er was”, aldus één van de rondleiders.

Kinderen serieus genomen
“De tentoonstelling is thematisch ingericht. Dat leek ons beter aansluiten op de leefwereld van kinderen dan een chronologisch benadering”, aldus projectmedewerker Nina von Assen. “We hebben er bewust voor gekozen om geen touchscreens neer te zetten of lappen tekst op te hangen, juist omdat we kinderen serieus nemen. We willen hen niet alleen informatie meegeven, maar met hen in gesprek gaan.

Bron: Nieuws van hier Leiden

 

Utopa Weeshuis Kinderrechtenhuis Leiden

Activiteiten en organisaties waar de participatie van kinderen en jongeren centraal staat.